Mutfağınızda lezzetli yemekler hazırlamak için kullandığınız elektrikli aletlerden biri olan fırın, çeşitli semboller içerir. Fırın üzerinde yer alan yönlendirme sembolleri sayesinde uyguladığınız tarifleri kolayca ve tam kıvamında yapabilirsiniz. Peki, fırın sembollerini ne kadar tanıyorsunuz?
Arzum ekibi olarak bu içeriğimizde, sizlere fırın üzerinde yer alan işaret ve düğmeleri tanıtacağız. Fırın sembolleri ve anlamları hakkında bilgi sahibi olursanız, denediğiniz tarifleri uygun ısı ve programda pişirebilirsiniz. Mutfağınızdaki fırını, en büyük yardımcınız olarak kullanmak isterseniz, fırında bulunan sembolleri öğrenmelisiniz. İşte size yardımcı olacak fırın işaretleri ve anlamları hakkında merak edilen o eşsiz bilgiler!
Pek çok fırın modelinde, ısıtma bölmesinde yer alır. Tek çizgi, üstte görünür. Bu çizgi yatay şekilde kullanılır. Ankastre fırının veya mini fırın modelinde, üst rezistansının çalışması için kullanılır. Fırında pişen yemeğin kızarması, kaşar peynirinin erimesi, graten yapımı veya yemeğin yüzeyine son dokunuşun ve kızarmış görünümün verilmesi için kullanılır. Genellikle fırın yemekleri piştiğinde, tabanın yanmaması için son aşamada kullanılır. Sık kullanılan pişirme ayarları bölümünde bulunabilir.
Fırınlarda, ısıtma bölmesinin olduğu düğme ve tuşlarda, tek çizgi ile ifade edilir. Bu tek çizgi, altta kalacak şekilde vurgulanır. Pizza tabanları, tart hamurları veya tabanı kızartmak için pişirdiğiniz yemeklerde kullanılır. Fırında, sadece alt rezistansın çalışması için tercih edilir. Bu modu kullanmak için, tepsiyi fırının alt raflarına yerleştirmek zaman kazandırır.
Bu pişirme simgesi, fırınlarda en sık kullanılan pişirme modunu ifade eder. Fırının alt ve üst rezistansının çalıştığını açıklar. Bu modu kullanarak fırında alt ve üst pişirme yapabilirsiniz. Tercih edeceğiniz sıcaklığa göre yemekleri kontrol ederek pişirebilirsiniz. Hamur işi, etli ve sebzeli yemekler, ekmek ve kek gibi tarifler için sıkça kullanacağınız simgelerden biridir.
Fırın sembolleri arasında yelpaze veya pervane simgesi ile ifade edilir. Bu sembol, alt ve üst ısıtma çizgilerini içerebilir. Fırın içindeki ısıyı eşit şekilde dağıtan çalıştırma modunu temsil eder. Fan destekli ısıtma ve pişirme için kullanılır. Aynı anda birkaç tepsi yemek pişirmek istediğinizde, fan sayesinde fırın içindeki ısının homojen dağılması sağlanır. Bu sembol ile pratik pişirme sağlayabilirsiniz.
Fırın üzerindeki semboller arasında zikzak çizgiler görüyorsanız, ızgara modu olduğunu anlayabilirsiniz. Bu pişirme simgesi, ızgara pişirme modunu kullanmak isteyenlere hitap etmektedir. Bu simgeyi kullanmak için düğmeleri aktif hale getirdiğinizde, fırının üst rezistansı çalışır ve alt-üst pişirme modunda yiyeceklerin üstü daha çıtır kıvam alır. Et ve balık pişirmek istediğinizde kullanabilirsiniz.
Fırında, içi boş bir daire içinde bir pervane simgesi veya fan simgesi ile birlikte alt çizgi varsa ekonomik fanlı modu temsil etmektedir. Bu simge, bazı fırın modellerinde ECO adıyla veya yaprak simgesiyle fark edilebilir. Enerji tüketimini kontrol eder ve en iyi pişirme süresini belirler. Ayrıca yemekleri yavaş yavaş pişirirken tam kıvamında yemek hazırlamanıza da yardım eder.
3D pişirme modu, yeni nesil fırınlarda sıkça kullanılır. Bu mod, ortasında bir pervane simgesi olan daire ile gösterilebilir. Fırın modeline göre hem üst hem de alt ısıtma çizgilerle ifade edilebilir. Bu simgenin anlamı, üst, alt ve fanlı ısıtıcıyı aynı anda çalıştırmaktır. 3D olarak ifade edilir ve homojen ısı dağılımı için tercih edilir. Büyük hacimli yiyecekleri veya bol miktardaki fırın yiyecekleri için kullanılabilir.
4D sıcak hava modu, birçok yeni nesil fırında dikkat çeker. Fırın sembolleri arasında, içi dolu daire içinde pervane simgesi ile gösterilir. Özel bir fan sistemine sahip olan fırınlarda bulunabilir. Sıcak havanın, fırının tüm iç yüzeyinde dolaşmasını sağlar. Fırın raflarında yer alan farklı tepsiler için kullanılır ve koku karışması yaşanmadan tam kıvamında pişirme elde edilir. Yeni nesil fırınlarda bulunan pişirme ve ısıtma modları arasındadır.
Pervane üzerinde veya çevresinde, üzerinden damlayan su damlaları veya bir kar tanesi yer alıyorsa buz çözme modu için kullanabilirsiniz. Bu sembol, pek çok fırında bulunur. Yiyeceklerin buzunu çözmek için fan sistemini en düşük seviyede çalıştırır. Mutfağınızda mikrodalga yoksa veya çok büyük hacimli gıdaları çözdürmek isterseniz bu modu açabilirsiniz. En iyi sonucu almak için fırın kullanma kılavuzu üzerinden simgeleri öğrenebilirsiniz.
Termometre görseli ile belirtilen bu mod, fırını ön ısıtma için açma durumunda kullanılır. Fırın ısınırken, simge yanıp sönebilir ya da ideal sıcaklığa gelene kadar aktif kalır. Bu ısıtma moduna sahip fırınları kullanırken ön ısıtma yaparak ardından belirlediğiniz sıcaklığa getirebilirsiniz.
Fırın içinde düşük sıcaklıkta yemek pişirmek veya ısıyı korumak için tasarlanmış bir moddur. Bu simge sayesinde, 30-100 derece ısıyı kullanabilir yemekleri usul usul pişirmeye başlayabilirsiniz. Genellikle, yoğurt mayalama, ekmek hamuru mayalama, tabakları veya servis edilecek yemekleri sıcak tutma durumları için tercih edilir.
Ampül ve ışık simgesi ile belirtilmiş fırın lambası, fırını çalıştırdığınızda veya temizlik yaparken daha rahat görmeniz için tasarlanmıştır. Manuel olarak açılabilen, pişirme anında aktif olan fırın lambası sayesinde, fırının iç yüzeyini net ve rahat şekilde görebilirsiniz.
Fırın kullanacağınız saatlerde, fırın içindeki yemeği unutmamak için zamanlayıcı kullanabilirsiniz. Bu modu belirten simge saat veya kum saati şeklinde tasarımlara eklenir. Tuş veya düğmede geri sayım sayacı olarak yer alabilir. Saat simgesi ile fırını zamanlayıcı ile çalıştırabilirsiniz. Süre bittiğinde otomatik olarak çalışma durur. Bazı modellerde sesli uyarı verebilir.
Fırını kullanacağınız saati ayarlamak, vakti geldiğinde otomatik olarak başlatmak için tasarlanmıştır. Çalıştırmayı başlatmak için belirlediğiniz saati ayarlayıp vaktinin gelmesini bekleyebilirsiniz. Bu simge ve mod sayesinde, dilediğiniz saatte fırını çalıştırabilirsiniz.
Birçok fırın modelinde yer alan çocuk kilidi simgesi, çocukların tuşlara basması durumuna göre tasarlanmıştır. Bu simge, fırının çalışma durumunu kilitler ve yanlışlıkla da olsa farklı bir tuşa basma halinde modu değiştirmez. Yetişkinler, çocuk kilidini kullanarak uzun süreli pişirme durumlarını kontrol edebilir, çocuklar için fırını güvenli hale getirebilir.
Fırın simgeleri arasında pizza dilimi ile gösterilir ve pizza pişirmek için kullanılır. Alt ısıtma ve fan destekli çalıştırma sağlar. Pizza tabanının kızarması, üzerindeki sebze ve etlerin tam kıvamında pişmesi için özel olarak tasarlanmıştır. Pizza ve ekmek yapımı için tercih edilen bir modu simgeler. Daha çok multifonksiyonel fırın modellerinde yer alabilir.
Buharda pişirme modu için buhar simgesi kullanılır. Buharda pişirilecek sebze ve etlerin lezzetli şekilde hazırlanması için tercih edilir. Yiyeceklerin kurumadan, nemini kaybetmeden pişmesini sağlar.
Fırın simgeleri arasında yer alan temizlik simgeleri, bazı modellerde noktacıklar halinde bulunur. Bazı fırın modellerinde ise minik bir fırça resmi ile simgelenir. Bu modu açarak fırın içini ısıtarak kir ve lekelerin yumuşaması için uygun şartları oluşturabilirsiniz. Fırın modellerine göre buhar veya yüksek sıcaklık verme fonksiyonları değişmektedir. Profesyonel veya ev tipi mutfak ekipmanları grubunda yer alan fırınların pek çoğunda temizleme modu bulunmaktadır.
Vakumlanmış torba simgesi ile yeni nesil fırınlarda yer alır. Bu simgenin bulunduğu pişirme modunu açarak, özel vakumlanmış poşetlerde et ve yiyecekleri pişirebilirsiniz. Profesyonel yemek pişirme teknikleri için tasarlanan vakumlu pişirme seçeneği, gelişmiş fırın modellerinde bulunabilir.
Fırınlarda bulunan fan sistemi, sıcak havayı daha hızlı şekilde yiyeceklere ulaştırır. Geleneksel fırınlara kıyasla, fanlı pişirme ile daha kısa sürede yemekleri pişirebilirsiniz.
Fırın ısı ayarlarını, tariflere göre belirleyip pişirme başlatabilirsiniz. Bunun için,
110-140 derece için soğuk, ılık ve yavaş pişirme modunu kullanabilirsiniz.
150-160 derecede yavaş ve sıcak pişirme sağlayabilirsiniz.
180-200 derecede sıcak pişirme sağlayarak kızartma-ızgara kıvamı elde edebilirsiniz.
200 derece ve üzerinde hızlı, sıcak pişirme sağlayabilirsiniz.
Hamur işi ve et gibi yiyecekleri ortalama 180 derecede pişirerek tam kıvamında pişmiş lezzetler sunabilirsiniz.
Kek pişirme sürecinde fan kullanarak kekin üzerinde çıtır ve sert bir doku oluşturabilirsiniz. Fansız kek pişirme modunu tercih ederek yavaş pişirim ve yumuşak doku elde edebilirsiniz. Muffin ve küçük kalıplarda kek pişirirken fansız fırın kullanabilirsiniz. Ancak büyük ve geniş bir kek kalıbı kullanıyorsanız veya üzerinde sert bir tabaka oluşturmak isterseniz, fanlı pişirmeyi tercih edebilirsiniz.
Mutfağınızda birbirinden lezzetli fırın tariflerini, kullanımı kolay ve pratik olan bir fırında denemek isterseniz, ARZUM Cookart Maxi 50 L Çift Camlı Fırın tercih edebilirsiniz. Bu fırın herkese ve her yaşa hitap etmekte. Yemeklerinizi sanata dönüştürebileceğiniz, farklı tepsilerde çeşitli yemekler hazırlayabileceğiniz bir fırın modeli olarak karşınızda. Emaye kaplama yuvarlak tepsi, kare tepsi ve ızgara teli ile her tarife uyum sağlıyor.
Zaman ayarı, termostat ayarı, üst ve alt rezistans ayarı, turbo fan seçenekleri kontrol düğmesi üzerinde kolay kullanım sunuyor. Maksimum ısı yalıtımı için çift camla tasarlanmış bu fırında, menteşeli kapak sayesinde tam kıvamında tarifler hazırlayabilirsiniz. Tezgah üzerinde ve fırın rafında estetik görünen fırın kullanmak için tercih edebilirsiniz.
ARZUM Cookart Maxi 50 L Çift Camlı Fırın
Özellik |
Açıklama |
Tepsi Sayısı |
3 |
Tepsi Modelleri |
Emaye kaplama yuvarlak tepsi, kare tepsi, ızgara teli |
Kontrol Düğmesi |
Zaman ayarı, termostat ayarı, üst ve alt rezistans ayarı, turbo fan seçenekleri |
Isı Yalıtımı |
Maksimum ısı yalıtımı için çift camlı tasarım |
Fırın Kapak Tasarımı |
Menteşeli kapak |
Kapasite |
Maksimum 50 lt |
Kahve çekirdeği çeşitleri hakkında bilgi mi arıyorsunuz? Arabica, Robusta, Liberica ve Excelsa çekirdek türlerinin farklarını, tat profillerini ve hangi damak zevkine uygun olduklarını keşfedin.
Mutfakta enerji tasarrufu sağlayan yardımcı aletleri kullanmak için bu içeriği keşfedin. Zaman kazandıran, bütçe koruyan ürünler burada!
Fırını kullanmadan önce fırın sembollerini ve anlamlarını öğrenmek ister misiniz? Fırın üzerindeki işaret ve düğmeleri tanımak için bu içeriğimizi keşfedin!
Dibek kahvesi nedir, nasıl yapılır merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! Bu yazıda, geleneksel yöntemlerle hazırlanan dibek kahvesinin farklarını, malzemelerini ve evde kolayca yapmanın püf noktalarını keşfedeceksiniz.
Frozen içecek tarifleri ile yazın en serin anlarını evinize taşıyın! Ev yapımı frozen tarifleriyle limonatadan kahveli frozen'a kadar buz gibi lezzetleri kolayca hazırlayın.
Halıya dökülen kahve lekesi nasıl çıkar? Evde uygulanabilecek 6 doğal ve etkili yöntemle kahve lekelerine veda edin. Karbonattan sirkeye kadar en iyi leke çıkarma ipuçlarını keşfedin!
Evde tek başına yaşayanlar için hazırlanan bu blogda, hayatı kolaylaştıran 6 pratik mutfak gerecini keşfedin. Şarjlı dikey süpürgeden tost makinesine, az yer kaplayan ama çok işlevli cihazlarla tanışın!
Buzdolabında oluşan kötü kokuları temizlemenin en etkili yollarını, bu içerikte Arzum’la keşfedin!
Yemek hazırlığını zahmetsiz ve keyifli hale getiren akıllı yardımcılar şimdi mutfağınızda.
Tüm Ürünleri Gör