Kendinizi tam bir kahve tutkunu olarak mı tanımlıyorsunuz? Öyleyse evinize profesyonel bir kahve makinesi almanın zamanı gelmiş demektir. Arzum espresso makineleri sayesinde evinizden çıkmadan, tek bir tuşla profesyonel kalitede kahveler hazırlayabilirsiniz.
İlk bakışta şık tasarımları ile dikkat çeken Arzum OKKA espresso makineleri ile farklı kahve çeşitlerini saniyeler içerisinde hazırlayabilirsiniz. İster yoğun bir espresso shot ister köpüklü bir cappuccino tercih edin, Arzum sizin için ideal çözümler sunar.
Doğru basınç ve sıcaklık ayarı, mükemmel bir espresso hazırlamanın altın kuralıdır. Espresso makinelerinde basınç bar olarak ifade edilir. Bar, atmosfer basıncını temsil eden bir ölçü birimidir ve kahve makinelerinde pompanın suyu kahve tanelerinin arasından hangi güçle geçirdiğini belirtir. Örneğin, 1 bar, deniz seviyesindeki atmosfer basıncıyla aynı değere sahiptir.
Espresso makinesinin insanı sabırsızlaştıran sesinin arkasında basınç yatar. Doğru basınç, kahve tanelerini bir fincan lezzetli espressoya dönüştürür. Basınç işlemi kahve çekirdeğindeki zengin tatları, aromayı ve yağı ortaya çıkarır.
İdeal bir espresso genellikle 9 bar basınç altında, 90-96°C arasında bir sıcaklıkta hazırlanmalıdır. Yani ideal bir espresso için suyun 9 bar basıncında kahve çekirdekleri arasından geçmesi gerekir. Bu değer, kahve çekirdeği aromasını eksiksiz şekilde fincana aktarmak için gereklidir. Bu denge, iyi bir espressoyu acı veya ekşi hale getirmeden, kahve aroması ve gövdesini koruyacak şekilde hazırlar.
Espresso makineleri basınç ve sıcaklık parametlerini ne kadar doğru ayarlayabilirse, o kadar “iyi” ve “kaliteli” olarak anılır. Eğer yakın zamanda bir espresso makinesi satın almayı planlıyorsanız bakmanız gereken ilk özelliği sıcaklık ve basınç değeri olmalıdır. Ayrıca iyi bir espresso makinesi suyun ısısını sabit tutabilmelidir.
İdeal bir espresso için basıncın 9 bar olması temel bir standarttır. Ancak piyasada 9, 15 veya 19 bar basınçlı espresso makineleri mevcuttur. Peki bu makineler arasındaki farklar nelerdir? 15 bar ve üzeri espresso makineler genellikle ev tipi kullanım için tasarlanmıştır. Yüksek basınç, kahvenin adeta bir barista elinden çıkmış kıvamda ve aromada olmasını sağlar.
19 bar basınca sahip espresso makineleri, aroma ve yağların kahve çekirdeklerinden eksiksiz şekilde çıkmasını sağlar. Böylece fincanınızdaki espresso yoğun bir tat ve kalın bir krema ile hazırlanır. Bunun yanı sıra yüksek basınçlı kahve makineleri ile kahvenizi çok daha hızlı bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Bu da sabah koşuşturmasında zamandan tasarruf etmenizi sağlar. 19 bar gücündeki makineler genelde profesyonel pompa sistemine sahiptir, bu sayede her kullanımda aynı kalitede ve yoğunlukta espresso hazırlayabilirsiniz.
Arzum espresso makineleri tam otomatik kahve makinesi ve yarı otomatik kahve makinesi olmak üzere iki farklı grupta sunulmaktadır. Arzum espresso makinelerindeki basınç ve sıcaklık dengesi sayesinde espressonuz İtalyan kahvesi tadını korur. İster evde ister ofiste profesyonel bir barista deneyimi yaşamanıza aracılık eder. Arzum espresso makinesi ile eşsiz bir espresso kahve demleme deneyimi yaşamaya hazır olun!
Espresso makinesi seçmek, damak zevkinizden bütçenize kadar pek çok kritere bağlı bir karar sürecidir. Doğru tercihle evde profesyonel kalitede kahve keyfi yaşayabilirsiniz. İşte espresso makinesi seçerken dikkat etmeniz gereken özellikler:
Bar Gücü: İdeal bir espresso için 9 bar ve üzeri basınca sahip cihazlar tercih etmelisiniz.
Kullanım Sıklığınız: Günlük veya ara sıra kullanım mı? Kullanım sıklığınıza uygun özelliklerde bir makine seçmeniz doğru bir karar olacaktır.
Süt Köpürtme Özelliği: Cappuccino veya latte tercih edenler için iyi bir süt köpürtücüsü olan makineler daha uygundur.
Su Haznesi Kapasitesi: Kalabalık aileler veya sık kahve tüketenler için geniş hazneler avantaj sağlar.
Kompakt Mı, Profesyonel Mi? Alan durumunuza ve kullanım tarzınıza göre kompakt veya profesyonel bir makine satın alabilirsiniz.
Makine Tipi: Kapsül, tam otomatik veya portafilter seçenekleri arasından ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçmelisiniz.
Köpürtme çubuğu, cappuccino ve latte'nizi zengin, yoğun bir köpükle taçlandırır. İyi bir köpük yoğun ve kremsi olmalıdır. Peki süt köpürtücü ile ideal kıvamda süt köpüğü nasıl hazırlanır?
Sütü Hazırlayın: İşe öncelikle sütü hazırlayarak başlamalısınız. Kıvamlı bir süt köpüğü için soğuk ve taze süt tercih etmelisiniz. Köpürtme kabının 3’te 1’ini dolduracak kadar süt eklemeniz yeterli olacaktır.
Çubuğu Sıcaklık Ayarında Hazırlayın: Eğer buhar çubuğu kullanıyorsanız önce çubuğu kısa bir süre çalıştırarak içinde biriken suyu atmalısınız.
Çubuğun Ucunu Süte Daldırın: Köpürtme çubuğunu, sütün biraz altına, hafifçe yan bir açıyla yerleştirin.
Buharı Açın: Buharı açınca çubuk, süte hava vermeye başlar. Sütün yüzeyinde hafif bir cızırtı oluşacak, bu iyi bir işarettir.
Köpük Oluşmasını Sağlayın: Kabı hafifçe aşağı-yukarı oynatarak çubuğun süte hava vermesini sağlayın. Ama çok derine batırmayın, çubuk hep hafifçe sütün yüzeyine temas etmeli.
Isı Kontrolü Yapın: Elinizle kabı tutun ve çok ısındığında (dokunulamayacak hale geldiğinde) buharı kapatın. Süt köpüğü için ideal ısı 60-65°C’dir.
Dinlendirme ve Karıştırma Aşamasına Geçin: Köpürtme bittikten sonra çubuğu çıkarın. Kabı tezgâha hafifçe vurarak büyük baloncuklardan kurtulun ve hafifçe çevirerek köpüğü süte homojen şekilde yayın.
Çubuğu Temizleyin: İşiniz bittikten hemen sonra çubuğu nemli bir bezle silin ardından kısa bir buhar vererek ucunu temizleyin.
Espresso makinenizi ilk günkü performansında tutmak için portafilter, sepet, buhar çubuğu, kahve öğütücü ve su haznesini periyodik olarak temizlemelisiniz. İşte makine temizliği ve bakımı sırasında dikkat etmeniz gereken temel noktalar:
Su Haznesini Düzenli Temizleyin: Kireç oluşumunu önlemek için hazneyi sık sık yıkayın.
Kahve Kalıntılarını Temizleyin: Kullanım sonrası süzgeç ve portafiltrede biriken kahve artıklarını mutlaka temizleyin.
Kireç Çözücü Kullanın: Makineyi 2–3 ayda bir kireç çözücü solüsyon ile temizleyin.
Buhar Çubuğunu Kontrol Edin: Süt kalıntılarını birikmeden silerek tıkanıklık oluşmasını engelleyin.
Parçaları Kontrol Edin: Contalar ve diğer parçaların durumunu sık sık kontrol edip gerektiğinde değiştirin.
Arzum espresso makineleri sayesinde canınız her istediğinde bol köpüklü espressonuz saniyeler içerisinde hazır. Farklı kahve türlerini de hazırlamanıza imkân sağlayan Arzum OKKA espresso makineleri zengin ürün çeşitliliğiyle geniş bir fiyat aralığına sahiptir. Bütçe dostu espresso makinesi fiyatları için Arzum mağazalarını veya Arzum.com.tr’yi ziyaret edebilirsiniz.
Arzum’un geniş ürün yelpazesinde tam otomatik ve yarı otomatik espresso makinesi alternatifleri bulunuyor. Bu ürünler arasında ihtiyaçlarınıza ve beklentinize uygun olana avantajlı fiyatlarla sahip olabilirsiniz.
Evde kullanmak amacıyla bir espresso makinesi satın almak ilk başta büyük bir harcama gibi görünse de, uzun vadede ciddi bir maliyet avantajı sağlar. Eğer siz de kendinizi “kahve tutkunu” olarak tanımlıyorsanız, satın aldığınız kahveler için ayda ortalama ne kadar harcama yaptığınızı bir düşünün! Espresso makinesi fiyatları ile kahve için harcanan tutar kıyaslandığında eve profesyonel bir makine almak çok daha avantajlı olacaktır. Ayrıca eviniz için aldığınız espresso makinesi ile latte ve cappuccino başta olmak üzere farklı kahve seçeneklerini de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
Espresso Makineleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
İdeal bir ev tipi espresso makinesi 9-19 bar arasında olmalıdır.
Robusta, İyi bir espresso için en ideal kahve çekirdeğidir. Ayrıca taze kavrulmuş Arabica veya Arabica-Robusta harmanı kahve çekirdeği kullanabilirsiniz.
Espresso makinelerinin performansını korumak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için kireç temizliği çok önemlidir. Makineyi yaklaşık 3-6 ayda bir, kullanılan suyun sertliğine ve cihazı ne kadar sık kullandığınıza bağlı olarak özel kireç çözücü solüsyonuyla temizlemelisiniz.
Temizlik işlemi genellikle şu şekilde yapılır:
Su haznesine kireç çözücü solüsyon hazırlanır.
Makine bu solüsyonla bir demleme döngüsü çalıştırılır.
Ardından temiz suyla birkaç kez durulama yapılır.
Böylece kireç kalıntıları temizlenir, makinenin pompa ve ısıtma sistemi koruma altına alınır.
Portafiltre, espresso makinesinde öğütülmüş kahvenin konulduğu filtre sepetini sabitleyen parçadır. İçindeki sepet ise öğütülmüş kahveyi tutan, çok ince deliklerden oluşan bir filtredir. Zamanla bu parçalar, kahve yağları ve telve kalıntılarıyla kaplanır.
Düzenli temizlenmezse, biriken kahve kalıntıları kahvede acı veya bayat bir tat oluşmasına neden olur. Ayrıca biriken bu kalıntılar zamanla cihazın akışını zorlaştırabilir veya tıkanmalara yol açabilir.
Portafiltre, portafilter olarak da bilinir. Temiz bir portafiltre ve sepet, her fincanda taze ve dengeli bir tat sunar ve cihazın ömrünü uzatır. Portafiltre ve sepeti her kullanım sonrası hafifçe temizlemek, detaylı temizlik sıklığını da azaltır. Böylece kahve tadı hep taze, cihaz ise hep iyi performansla çalışır.
Portafiltre’yi temizlemek için:
Öncelikle parçayı makineden çıkarın, içindeki sepeti dikkatlice ayırın.
Kahve telvesini çöpe veya bir kap içine dökün. Eğer kurumuş kalıntılar varsa hafifçe vurarak temizleyin.
Portafiltreyi ve sepeti sıcak suyla iyice çalkalayın. Böylece kahve artıklarından ve yağlardan büyük oranda arınacaklardır.
Küçük bir fırça veya yumuşak bir süngerle deliklerin içine biriken kahve kalıntılarını nazikçe temizleyin.
Haftada bir kez özel bir espresso temizleyicisi veya az miktarda bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz.
Temizlenen parçaları temiz bir bezle kurulayın veya kendiliğinden kurumaya bırakın.
Öğütülmüş kahve, taze çekirdeklerden hazırlanır. Kahve çekirdeğini öğütürken veya hazır öğütülmüş kahve satın alırken damak tadınıza uygun olan sertlikteki ürünleri tercih edebilirsiniz. Yumuşak içimli kahveleri seviyorsanız orta sertlikte öğütülmüş kahveler sizin için daha uygundur. Öğütülmüş kahvelerin en önemli avantajı, damak zevkine göre aroma yoğunluğu, asidite veya tat profili ayarlama imkânı sunmasıdır.
E.S.E. Pod (Easy Serving Espresso) ise önceden öğütülmüş ve tek kullanımlık kağıt filtre içine sıkıştırılmış kahve paketidir. Kullanımı oldukça pratiktir. Hızlı hazırlanır, hazırlama esnasında ortalık dağılmaz veya kirlenmez.
Hangisini tercih edeceğiniz ise tamamen damak zevkinize ve hazırlık süresine göre değişir: Tazelik, kontrol ve kişiselleştirme istiyorsanız öğütülmüş kahve iyi bir tercih olabilir. Hızlı, temiz ve pratik bir deneyim içinse E.S.E. pod ideal çözümdür.