Menü
  • Yardımcı Menüler
    Hesabım
    Şifremi Unuttum
    Sepetim
    Kurban Eti Kavurma Tarifi, Kurban Eti Nasıl Yumuşak Pişirilir?
    29.05.2025

    Kurban Eti Kavurma Tarifi, Kurban Eti Nasıl Yumuşak Pişirilir?

    Kurban etini pişirmek ve ihtiyaç sahiplerine dağıtmak, Kurban Bayramı geleneklerinden biridir. Kurban etini uygun koşullarda ve şartlarda kestikten sonra dinlendirip pişirme için hazırlayabilirsiniz. Kurban etinin kavurma olarak tüketilmesi, etin lezzetini zirveye çıkarabilir. Pek çok kişi tam kıvamında kurban eti pişirmek ve lezzetle tüketmek ister.  

    Arzum ekibi olarak mutfaklarınıza konuk oluyor, kurban etini pişirme sürecinde size yardım ediyoruz. Kurban etini yumuşacık pişirmek istiyorsanız, kurban eti pişirme püf noktalarını bu içerikte görebilirsiniz. Bu sene de Kurban Bayramı’nda sofralarınızı yumuşacık kavurma tarifleriyle lezzetlendireceksiniz!

    Kurban Eti Kavurma Tarifi: Pratik ve Lezzetli 

    Kurban etini tam kıvamında ve lezzetli bir şekilde hazırlamanın en yaygın yöntemlerinden biri kavurmadır. Kurban Bayramı’nda pek çok evde kavurma tarifleri pişirilir, misafirlere bu özel lezzetle hazırlanmış yemekler sunulur. Arzum ekibi olarak, pratik ve lezzetli bir kavurma hazırlamak için izlemeniz gereken adımları sizin için açıklıyoruz.  

    Malzemeler:

    • 500 gram orta yağlı kurban eti

    • Tuz

    • Su

    • Kekik, biber, sarımsak gibi baharatlar

    • Tereyağı

    • Tercihe göre soğan, biber, domates, sarımsak

     

    Hazırlık:

    • Kurban etini kavurmak için, yanmaz ve yapışmaz derin tava hazırlayın.

    • Kurban etini kuşbaşı şeklinde keserek ayrı bir tabakta bekletin.

    • Kavurmaya sebze ekleyecekseniz, biber ve soğan gibi sebzeleri farklı bıçakla doğrayarak ayrı bir kapta hazır bulundurun.

    • Kullanacağınız tuz, biber, sarımsak tozu veya sarımsakları küçük bir kapta bekletin.

    Pişirme:

    • Öncelikle yanmaz ve yapışmaz tavayı ocak üzerinde ısıtın.

    • Ortalama 5 dk kadar ısınan tavanın içine, küp küp doğradığınız kurban etlerini ekleyin.

    • İlk aşamada etin mühürlenmesi gerekiyor, bunun için birkaç dakika etleri çevirmeyin.

    • Etin alt kısımları mühürlendiğinde, diğer yüzünü çevirin ve tamamen mühürlenmesini sağlayın.

    • Mühürleme aşaması, etin kendi suyunu ve lezzetini içine hapsetmesine yardımcı olur.

    • Kurban etini kavururken, tahta kaşık kullanın ve karıştırmaya başlayın.

    • Her tarafı mühürlenen kurban etleri, bir süre sonra fazla suyunu tavaya bırakmaya başlayacaktır.

    • Pişirmeye devam ettiğiniz süre içinde, tavadaki su çekilmeye başlayacak ve etler hafif kızaracaktır. 

    • Bu aşamada dilerseniz sıvıyağı veya tereyağı ekleyerek sık sık karıştırmaya devam edin.

    • Kurban eti kavurmasını sade istiyorsanız, yağ ekleme aşamasından sonra tuz ilave ederek kapağı kapalı şekilde pişirebilirsiniz.

    • Eğer sebzeli kavurma hazırlamak istiyorsanız, doğradığınız biber ve soğan gibi sebzeleri, kızaran etin üzerine ilave edip karıştırın. 

    • Sebzelerin suyu, kavurma etine karışacak ve bir süre daha pişirmeniz gerekecektir. 

    • Sebzeler piştikten sonra kekik, biberiye, pul biberi, kırmızı biber gibi tercih edeceğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. 

    • Suyu tamamen çekilen kurban etini, dinlendirmek için ocaktan alın ve kapağını kapatıp ortalama 10 dakika kadar demleyin. 

    Dinlenen kurban eti kavurmasını, afiyetle tüketebilirsiniz!

    Kurban Eti Nasıl Pişirilir? Lezzet Arttıran İpuçları

    Kurban etini pişirmek için öncelikle ön hazırlık yapmanız gerekiyor. Kesilen etin dinlendirilmesi ve doğru şekilde parçalara ayrılması, pişirme kalitesini etkilemektedir. Hazırlık aşamasından sonra eti nasıl pişireceğinizi belirlemelisiniz. 

    Haşlama, kavurma, ızgara, düdüklü tencerede pişirme, tavada kızartma ve fırında pişirme yöntemlerini deneyebilirsiniz. Kurban etini pişirirken izleyebileceğiniz yöntemleri detaylı bilgilerle açıklayalım.

    Etleri Dinlendirin

    Kurban etinin kesimden hemen sonra tüketilmesi, sağlık için uygun değildir. Yeni kesilen kurban etinin en az 12 saat serin ve temiz bir yerde beklemesi, dinlenmesi gerekir. Mümkünse kurban eti 24 saate kadar dinlenmelidir. Bu süreçte, et içindeki sinirler de dinlenir ve etin sertliği azalır. Ölüm katılığı giderilir.

    Eti Hazırlayın

    Kurban etini, kesimden sonra parçalara ayırın ve nasıl tüketmek istediğinizi belirleyin. Parçalara ayrılan etleri, dilerseniz kemiklerden arındırıp kemiksiz etler hazırlayabilirsiniz. Etin, pişirim sürecinden önce hazırlanması, kesilmesi pişirme kalitesini etkileyecektir. Dinlenen etleri, tercih edeceğiniz pişirme yöntemine uygun şekilde hazırlayın. Damak zevkinize göre tuz ve baharatla marine ederek dinlendirmeye devam edin. 

    Haşlama Yapın 

    Kurban etinin suyundan ve kendisinden faydalanmak için, haşlama yöntemini tercih edebilirsiniz. Kurban eti haşlama oldukça pratik ve kolaydır. Haşlama etin suyunu, çorba ve pilavlara ekleyebilirsiniz. Haşlamak için büyük tencere veya düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Etin üzerini geçecek şekilde su ekleyerek pişirebilirsiniz. 

    Dilerseniz haşlama suyuna sebzeler de ilave edebilirsiniz. Etin büyüklüğüne göre pişirme süresi uzayabilir. Haşlama, kurban etini pişirme yöntemleri arasında daha sağlıklı bir seçimdir.

    Kavurun

    Kurban etini pişirmek isteyenlerin en çok tercih ettiği yöntemdir kavurma. Yavaş yavaş kısık ateşte pişen etlerin, yumuşak kıvam alması ve mutfağa lezzetli koku yayması, Kurban Bayramı atmosferini yansıtır. Siz de kurban etini lezzetli bir yöntemle pişirmek isterseniz, etleri kavurmak için keserek hazırlayın ve kavurma tavası kullanarak enfes bir kurban kavurması elde edin.

    Düdüklü Tencerede Kısa Sürede Pişirin

    Mutfağınızda düdüklü tencere kullanıyorsanız, kurban etini düdüklü tencerede kısa sürede kendi lezzetini kaybetmeden pişirebilirsiniz. Parça etleri, kemikli etleri ve ilikli kemikleri düdüklü tencerede pişirip lezzetli yemekler sunabilirsiniz. Bunun için düdüklü tencerenin pişirme kapasitesine uygun miktarda et hazırlayın ve tencere içine su ekleyin. 

    Tencerenin kapağını güvenli şekilde kapattığınızdan emin olduktan sonra kısık ateşte pişirmeye başlayın. Etin büyüklüğüne göre ortalama 45 dk içinde kurban etini yumuşacık pişirebilirsiniz.

    Tavada Kızartın

    Kurban etini tavada kızartmak isteyenler, etin kızartmaya uygun şekilde kesilmesini sağlamalıdır. İnce dilimlenen kurban etlerini, tereyağ içinde kızartıp leziz bir kızartma hazırlayabilirsiniz. Kızartmanın son aşamasında kekik, pul biberi ve sarımsak eklemesi yaparak kurban eti kızartmasının lezzetini ikiye katlayabilirsiniz. Tavanın yanmaz ve yapışmaz olması, etin lezzetini koruyacaktır.

    Fırında Pişirin

    Eti lezzetli pişirme yöntemleri ile hazırlamak istiyorsanız, fırında pişirme yöntemini tercih edebilirsiniz. Kurban etini fırında pişirmek basit ve kolaydır. Kullanacağınız kurban eti parçasını yağ ve tuzla güzelce ovarak marine edin. Fırın tepsisi içinde dengeli şekilde eti sabitleyin. Dilerseniz etin çevresine büyük parçalı sebzeler ekleyebilirsiniz. 

    Fırının ortalama 180 derecede olması, etin büyüklüğüne göre yaklaşık 2 saatte pişmesi, lezzetli sonuçlar verecektir. Et pişmeye başladıkça suyunu tepsiye bırakır. Kontrollü pişirip etin suyunu etin üzerinden akıtabilirsiniz. Böylece etin içi de dışı tam kıvamında pişmiş olacaktır. Etin iç sıcaklığını ölçme imkanınız varsa 70 derece olduğunda ve çevresi kızardığında piştiğinden emin olabilirsiniz. 

    Mangalda Pişirin

    Kurban etini pişirmek ve afiyetle sofralara eklemek için mangalda, ızgarada pişirme yöntemini deneyebilirsiniz. Bu yöntem için mangala uygun yumuşak ve ince etleri tercih edebilirsiniz. Izgara telinde veya şişte kurban etini pişirerek zahmetsiz, sağlıklı ve doyurucu bir bayram sofrası hazırlayabilirsiniz. 

    Mangalda kurban etini pişirmek için, etlerin en az 6 saat öncesinde marine edilmesine dikkat edebilirsiniz. Etlerin her iki tarafını da kontrol ederek yumuşak ve lezzetli etler pişirebilirsiniz.

    Kurban Kavurması Nasıl Yumuşak Olur?

    Kurban kavurmasını yumuşacık pişirmenin bazı önemli püf noktaları vardır. Doğru pişirme yöntemleri ve malzemeleri tercih edildiğinde, kurban etini pamuk kadar yumuşacık kıvamda pişirip yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz. 

    Kurban kavurmasını yumuşacık pişirmenin püf noktalarını size şu şekilde açıklayalım:

    • Kurban kavurmasının yumuşak olması için, tercih edilen etin en az 12 saat dinlenmiş olması önemlidir.

    • Etin yumuşak kısımlarından seçilmesi, uygun boyutlarda kesilmesi gerekir.

    • Kavurma için kullanılacak etlerin sinirden ayrılmış olması yumuşaklığı etkiler.

    • Eti yumuşacık pişirmek ve rahat çiğnemek için büyük kavurma parçalarının üzerindeki zarları temizleyebilirsiniz.

    • Kurban kavurmasını yumuşacık pişirmek için marine etmeyi deneyebilirsiniz. Marinasyon, etin yumuşamasını sağlar.

    • Zeytinyağı, süt, soğan suyu gibi malzemelerle kurban kavurma etini marine edebilirsiniz.

    • Kavurmanın yumuşak kıvam alması için tavada mühürlenmesine dikkat edebilirsiniz.

    • Kavurma eti mühürleme ve pişirme aşamasında, tuz eklemeyin. Tuzu tavadan almadan son dakikalarda ekleyin.

    • Ortalama 1 saat kavurduğunuz etler istediğiniz kıvama gelmediyse, etin miktarına göre 1 bardak sıcak su ekleyerek son kavurma işlemini yapın.

    • Suyunu çeken kavurma etine, tereyağı veya sıvı yağı ekleyerek hafif kızarmasını sağlayın.

    • Son aşamada kavurma etinin demlenmesi, yumuşak kıvam almasını hızlandıracaktır.

    Kurban Eti Pişirmek Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Buzluktan Çıkan Kurban Eti Nasıl Pişirilir?

    Kurban etini, buzlukta saklayarak sonra kullanabilirsiniz. Buzluktan çıkan kurban etini pişirmek için önceden hazırlık yapmalısınız. En az 2 saat öncesinde buzluktan çıkarıp etin yumuşamasını sağlamalısınız. Serin ve güneş görmeyen bir köşede etin yumuşamasını bekledikten sonra eti tariflerinize ekleyebilirsiniz. Haşlama, fırında pişirme, ızgara ve kavurma yemeklerinde kullanabilirsiniz.

    Kurban Eti Pişirmeden Önce Yıkanır mı?

    Kurban etini pişirmeden önce yıkamak, bakteri çoğalmasına neden olabilir. Ancak yine de kurban etini yıkamak ve sonrasında pişirmek istiyorsanız, etin dinlenmesini sağlayın. Et dinlendikten sonra tercihe göre yıkayın ve temiz peçete ile kurutun. Etin üzerinde su kalması, bakteri yayılımına sebep olabilir.

    Kurban Eti Tavada Nasıl Pişer?

    Kurban eti, yanmaz ve yapışmaz tavada kolayca pişebilir. Kavurma yöntemini deneyerek tavada pişirim yapabilirsiniz. Tavanın ısınmış olması, etin pişmesini kolaylaştırır. Tavada arkalı önlü pişirmeyi ve damak zevkine göre baharat eklemeyi deneyebilirsiniz.

    Et Kavururken Tuz Ne Zaman Atılır?

    Kurban etini pişirirken tuzu son aşamada eklemeye dikkat edin. Mühürleme ve haşlanma aşamasında eklenen tuz, etin yumuşamasını önleyebilir. Kavurduğunuz kurban etine, ocaktan almadan önce baharatlarla beraber tuz ekleyebilirsiniz. 

    Kavurma Yaparken Su Konur mu?

    Kavurma yaparken etin içine su koyabilirsiniz. Ancak doğru zamanda ve miktarda su eklemelisiniz. Kavurduğunuz et istediğiniz kıvama gelmediyse, kızaran ve her tarafı pişen etin üzerine, sıcak su ekleyin. Tava veya tencerenin kapağını kapatarak suyunu çekmesini bekleyin. Suyunu kısık ateşte çeken et, yumuşak kıvamda pişecektir. Birkaç dakika demlendirdikten sonra servis edin.

    Kurban Etini Arzum Ürünleriyle Lezzetle Pişirin!

    Arzum Thermogusto Çok Fonksiyonlu Akıllı Mutfak Robotu

    Kurban etini profesyonel bir ürünle pişirmek ve lezzetli tarifler hazırlamak isterseniz, Arzum Thermogusto Çok Fonksiyonlu Akıllı Mutfak Robotu ile mutfağınızda enfes kokular oluşturabilirsiniz. Buharda pişirme ve soteleme özelliği ile öne çıkan bu pratik mutfak aleti sayesinde etli yemeklerinizi tam kıvamında hazırlayabilirsiniz. 

    Hazırlama ve pişirme deneyimini bir arada görebilirsiniz. Doğrama, karıştırma, pişirme, çırpma, yoğurma, emülsiyon hazırlama ve öğütme fonksiyonları ile daha önce hiç denemediğiniz yemekleri mükemmel lezzette hazırlamayı deneyebilirsiniz. Bu ürünü kullanırken wifi bağlantısı ile sunulan hazır tariflerden faydalanabilir, kısa sürede pratik ve lezzetli menüleri masanıza ekleyebilirsiniz. Doğrama fonksiyonu ile etleri iri kıyma boyutunda parçalayabilir, daha ufak boyutlarda et pişirebilirsiniz.

    Yoğurma, rendeleme, doğrama, buharda pişirme, yavaş pişirme, öğütme, kaynatma ve otomatik temizleme gibi 8 ayrı programa sahiptir. 3.5 lt paslanmaz çelik haznesi, kolayca temizlenebilir. Tarifleri ve yönlendirmeleri, 5” LED dijital ekrandan takip edebilir, pratik yemekleri pişirebilirsiniz. Aşırı ısınma durumu meydana geldiğinde, cihaz çalışmayı durdurur ve güvenli kullanım imkanı sunar. Kurban etlerini lezzetle pişirmek için tercih edebilirsiniz.

    Özellik Açıklama
    Model Arzum Thermogusto
    Fonksiyonlar Doğrama, karıştırma, pişirme, çırpma, yoğurma, emülsiyon hazırlama, öğütme
    Pişirme Seçenekleri Pişirme, buharda pişirme, kaynatma, soteleme, kontrollü pişirme
    Otomatik Program 8- Yoğurma, rendeleme, doğrama, buharda pişirme, yavaş pişirme, öğütme, kaynatma, otomatik temizleme
    Kapasite 3.5 litre (paslanmaz çelik hazne)
    Hazne Aynı anda 3 farklı pişirme
    Aksesuar Geniş hazne, buhar sepeti, buhar tabağı
    Ekran 5” LED dijital ekran
    Wi-Fi Wi-Fi (güncel tariflere erişim imkanı)
    Güvenlik Aşırı ısınma durumunda otomatik durdurma

    Kullanıcı Yorumu 

    L.S: “Çok fonksiyonlu bir cihaz, doğruyor, yoğuruyor, rendeliyor, tartıyor, karıştırıyor, pişiriyor, buharda pişirme yapıyor. Kullanımı çok kolay temizliğini bile kendisi yapiyor. Hiç bilmeden sıfır beceriyle bir sürü yemek yapabilirsiniz. Üstelik başında beklemenize gerek kalmıyor, mesela kendiniz hiç karıştırmadan efor sarfetmeden kuymak yapabiliyorsunuz. Haznesi de oldukça geniş, kalabalık sofralar için de yemek yapma ihtiyacınızı karşılayacaktır.”

    Arzum Cookart Color 50 L Çift Camlı Fırın

    Kurban etini fırında sağlıklı tariflerle, zahmetsiz şekilde pişirmek isterseniz, Arzum Cookart Color 50 L Çift Camlı Fırın tercih edebilirsiniz. Bu fırının emaye kaplı yuvarlak tepsisi ile sulu ve sebzeli yemekler pişirebilirsiniz. Izgara telinde pratik ızgara hazırlarken, kare tepsi içinde sebzeleri etin suyunda pişirebilirsiniz. 

    Zaman ayarı, termostat ayarı, turbo fan ve üst-alt rezistans ayarı yapmak için kontrol düğmesi mevcuttur. Menteşeli kapak ve çift cam tasarımıyla yemekleriniz ısı kaybı yaşamadan tam kıvamında pişmeye devam eder. Kurban etini evde, pratik şekilde hazırlamak için Arzum Cookart Color 50 L Çift Camlı Fırın modelinden faydalanabilirsiniz.

    Özellik Açıklama
    Model Arzum Cookart Color 50 lt Çift Camlı Fırın
    Kapasite 50 lt
    Tepsi Seçenekleri Emaye kaplı yuvarlak tepsi, kare tepsi
    Izgara Özelliği Izgara teli ile pratik ızgara imkanı
    Pişirme Seçenekleri Sulu yemek, sebzeli yemek, ızgara, etin suyunda sebze pişirme
    Kontrol Mekanizması Zaman ayarı, termostat ayarı, turbo fan, üst-alt rezistans ayarı
    Kapak Özelliği Menteşeli, Çift Camlı
    Fan Sistemi Turbo Fan Mevcut
    Avantajları Pratik pişirme ayarları ve çeşitli tepsi seçenekleri
    Kullanım Alanı Kurban eti, sebze yemekleri, fırın yemekleri

    Kullanıcı Yorumu

    D.C: “Tek kelimeyle muhteşem.”

    Arzum Chefim Çok Amaçlı Basınçlı Pişirici

    14 farklı fonksiyona sahip olan Arzum Chefim Çok Amaçlı Basınçlı Pişirici ile kurban etini yumuşacık kıvamda, çeşitli lezzetlerle pişirebilirsiniz. Tandır, pilav, sulu yemek ve baklagil gibi birçok lezzeti tek bir üründe pişirme imkanı bulunuyor. 6 lt kapasiteli yapışmaz alüminyum iç haznesi ile kalabalık davetler için yemekler hazırlayabilirsiniz. 

    Kurban etini buharda pişirmek isterseniz, buhar telini kullanabilirsiniz. Basınçlı pişirme gerektirmeyen tariflerde, cam kapağı kullanarak yemeğin pişme durumunu cam kapaktan takip edebilirsiniz. Isıya dayanıklı tutma kulbu rahat kullanım sunar. Tutamaklı buhar çıkış valfi ise güvenli ve konforlu kullanım sağlar. Kurban etleriyle deneyeceğiniz tarifler için tercih edebilirsiniz.

    Özellik Açıklama
    Fonksiyon Sayısı 14 farklı pişirme
    Kapasite 6 lt
    İç Hazne Malzemesi Yapışmaz Alüminyum
    Yemek Seçenekleri Tandır, pilav, sulu yemek, baklagil vb.
    Et Pişirme Evet
    Buharda Pişirme Evet, Buhar Teli ile
    Basınçsız Pişirme Tercihe göre cam kapak kullanımı mümkün
    Kulplar Isıya dayanıklı, rahat kullanılır
    Gözlem İmkanı Cam kapakla pişirim takibi
    Temizlik Yapışmaz iç hazne, pratik temizlik

    Kullanıcı Yorumu:

    A.İ: “Çok başarılı bir ürün işyerim için aldım.sulu yemek,makarna ,pilav v.s. çok rahat yapabiliyorum. Almak isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim.”